Objavljeno v Dnevniku, priloga Nika, oktober 2015

Občutljivost kože povzročajo škodljivi vplivi okolja. Pojavljajo se v obliki UV-svetlobe, onesnaženja in skrajnih vremenskih razmer.

Vsi ti dejavniki povzročajo suhost, zaradi katere je koža še bolj nagnjena k staranju, dehidriranju že pred 40. letom.

Življenski slog, pitje dietnih gaziranih pijač in uživanje hrane z nizko vsebnostjo maščobe lahko vodijo k pomanjkanju esencialnih maščobnih kislin, kar lahko povzroči ekceme in prhljaj.

Kronični stres

Kot pravi naša sogovornica Mirica Pec, ustanoviteljica podjetja Dermale, ki danes v svojem salonu srečuje veliko mladih deklet in fantov, pri katerih pod drobnogledom opazi na koži nečistoče, akne, ogrce, dehidracijo, tudi prve znake staranja okoli oči.

“Zelo zanimivo je, kaj povzroča akne pri odraslih. Še vedno je prisotno zmotno prepričanje, da akne prizadenejo le mladostnike, vendar se vedno pogosteje težave z mastno in aknasto kožo pojavljajo tudi pri odraslih,” pove sogovornica in nadaljuje: “Akne so še trdovratnejše, še posebno pri tistih, ki jih v mladostniških letih niso imeli. Poglavitni vzrok za ta pojav je kronični stres.”

Zaradi poskušanja, da bi obdržali ravnotežje med osebnimi in službenimi odgovornostmi, nam stalno primanjkuje časa, kar zviša raven stresa, ta pa pospeši delovanje nadledvične žleze. Ta posledično zvišuje izločanje loja ter tako ustvarja pogoje, primerne za izbruhe aken.

“Če jih praskamo, na kožo prenesemo še več bakterij,” opozarja Mirica Pec.

Vendar pa stres kljub vsemu ni glavni krivec za nečisto kožo. Razlog lahko poiščemo tudi v čezmerno aktivnih žlezah lojnicah, kopičenju mrtvih kožnih celic ter bakterijah in v vnetju.

Prvi korak k čisti in zdravi koži je zagotovo profesionalna terapija.

“Pred tem lepotni terapevt analizira kožo po posameznih conah, da ugotovi, ali je koža suha ali dehidrirana, nato pa pripravi posebno terapijo, prilagojeno vsakdanjim potrebam kože,” razkrije način dela, ki ga izvajajo v salonih Dermale tako v Ljubljani kot na Obali.

Koža z aknami namreč proizvede petkrat več mrtvih kožnih celic kot zdrava, zato lahko odstranitev mrtvih celic s pomočjo pilinga veliko pripomore k izboljšanju stanja. Hidroksilne kisline (kemični piling) so na splošno učinkovite, saj pomagajo odstraniti mrtve kožne celice, ki lahko zmanjšajo folikle.

“Fizični piling pa običajno ni primeren za kožo z aknami, ampak se uporablja za mastno kožo,” razloži razliko Pečeva, ki tudi poudarja, da vsaka, ne le problematična koža zahteva dosledno dnevno nego tudi doma.

Mirica Pec, direktorica podjetja Dermale

Mirica Pec

 

concern_acne