Objavljeno v Dnevniku, priloga Nika, 8.4.2015

Če v svetu dekorativne in negovalne kozmetike kaj velja, sta to Jane Iredale in Dermalogica. Prestižne svetovne revije ju uvrščajo med pet najboljših blagovnih znamk na svetu, Jane Iredale pa je tudi v Sloveniji vodilna, če ne celo edina profesionalna dekorativna kozmetika. Takrat, ko je brezhiben videz obraza odločilnega pomena, je njune produkte treba vzeti za svoje. Mar ni to vsak dan?

Ekskluzivni uvoznik Dermalogice in Jane Iredale je podjetje Dermale, za katerim stoji predavateljica in strokovnjakinja za nego kože Mirica Pec, s katero smo se pogovarjali o negi kože.

Nika: Spomnite nas, kako se dejavniki staranja kože kažejo na obrazu?

Gube nastanejo kot posledica izgube mišične mase in tanjšanja kože, kar pripomore k izgubi elastičnosti ter dehidraciji. Naravna vlažnost kože začne upadati pri štiridesetem letu, seveda pa se koža lahko začne starati že dvajset let prej. Posledica je izguba napetosti kože in upočasnjenost obnavljanja celic. Tudi naravno odpadanje starih celic se upočasni, to pa povzroči grobo kožo brez sijaja. V povprečju traja obnova celic v srednjem življenjskem obdobju 28 do 35 dni, v zrelem pa 40 do 60 dni. Občutljivost kože povzročajo tudi škodljivi vplivi okolja, ki se pojavljajo še v obliki ultravijolične svetlobe, onesnaženja in ekstremnih vremenskih razmer. Vsi ti dejavniki povzročajo suhost, zaradi katere je koža še bolj nagnjena k staranju in dehidraciji.

Nika: Je obisk kozmetičnega salona za ohranjanje mladostnega videza tek na dolge proge?

Ko se srečujem z manekenkami, mladimi in lepimi dekleti naravnega videza, pod drobnogledom opazim na koži nečistočo, ogrce, dehidracijo, pa tudi prve znake staranja okoli oči. Vse to so posledice nepravilne vsakodnevne nege kože in miselnosti, da mlada koža ne potrebuje profesionalne nege. Če je koža zdrava in zaščitena, je prezgodnje staranje minimalno. Zdravo življenje brez kajenja in pretiranega sončenja, z veliko telovadbe ter zdrave prehrane in skupaj s predpisanim profesionalnim sistemom Dermalogica za nego kože omogoča omejitev znakov staranja. Začne pa se z obiskom kozmetičnega salona, v katerem vam kozmetičarka analizira kožo ter predpiše ustrezno nego in izdelke za domačo uporabo. Profesionalna nega vključuje čiščenje, piling, hidracijo in poseben tretma z antioksidanti in peptidi, ki zgladijo kožo, pospešijo nastajanje kolagena in vplivajo na biokemične reakcije, ki povzročajo spremembe, povezane s staranjem kože. Ustrezna nega prinaša rezultate.

Nika: Vsakodnevna nega odšteva leta na obrazu. Kaj in zakaj moramo narediti vsak dan sami?

Obisk v kozmetičnem salonu predpiše ustrezno nego v salonu ter nego doma. Čiščenje kože zjutraj in zvečer, nujno vlaženje z vlažilnimi toniki, potem nanos serumov z vitamini A, C in E in vlažilne kreme, lahko tudi bolj mastne za zvečer, pa tudi aromaterapevtskih olj, seveda po obveznem čiščenju. Vse to moramo za sijoč obraz vsak dan narediti doma. Dvakrat, trikrat na teden pa priporočam tudi multivitaminsko masko in hialuronsko masko, s katerima dobi koža manjkajoče sestavine in si sproti opomore od zunanjih dejavnikov, sprememb vremena, stresa, življenjskega sloga …

Za čiščenje kože nikoli ne smemo uporabiti vroče in zelo mrzle vode, pordečitev kože pa lahko povzročijo tudi umetne dišave, dodatki v kremah in tudi barve, umetna sladila ali celo začimbe in seveda alkohol. Telesna izčrpanost prav tako povzroča vnetja.

Nika: Vrhunska dekorativna kozmetika Jane Iredale dodatno neguje naš obraz.

Vsekakor. Jane Iredale lahko uporabljajo vsi, od mladostnic do žensk v zreli dobi. Od postarane do občutljive in aknaste ter hiperpigmentirane kože. To je njena velika prednost. Izbiro določajo samo osebnost, stil, priložnost in počutje. Vsak človek je individuum in ima svoje potrebe. Jane Iredale je unikum. Nikogar ne posnema. Ustvarja svojo zgodbo, ki jo gradi na dodatni negi kože z ličili.

Nika: V čem so ličila Jane Iredale drugačna?

Niso vsi pudri za vse. Vsak izdelek je ustvarjen za drug tip kože, kar je zelo pomembno. Tekoče podlage, kroglice z liposomi, serumi proti staranju kože, korektorji, ki prekrivajo nepravilnosti, pomirjajo utrujene oči in zabuhlost, pudri v prahu in kamnu z zaščito proti ultravijoličnim žarkom in minerali zagotavljajo širok spekter učinkov, ne vsebujejo kemikalij in ščitijo kožo pred vplivi sonca. Imamo tudi oceno zelo vodoodpornega izdelka, kar pomeni, da jih lahko uporabljamo tudi na plaži, med kopanjem in sončenjem. S temi pudri dosežemo hidro presežno prekrivnost. Ne tvorijo komedonov in so brez olj, koži je dovoljeno, da diha in deluje normalno.

Vsi izdelki so hipoalergeni in ne dražijo kože. V njih ni dišav in kemičnih konzervansov. Obstojnost mineralov je tako dolga, dokler jih ne odstranimo s primernim čistilom. Delujejo protivnetno, kar je še posebno koristno za akne in k rdečici nagnjeno občutljivo kožo. Ne spodbujajo razvoja bakterij. Sestavine, ki so v izdelkih, zagotavljajo najboljše delovanje tako v pokrivnosti in uporabi kot tudi teksturi. Minerali in antioskidanti v izdelkih so farmacevtske kakovosti in iz certificiranih organskih sestavin. Izdelki so zelo primerni za starejšo kožo, ker je to lahek odseven make up, ki zmanjša drobne linije in gube ter koži vrača zdrav sijaj, zaradi česar je videti mlajša. Veliko estetskih strokovnjakov poroča, da so opazili izboljšanje kože svojih strank. Jane Iredale na obrazu dela čudeže.

Mirica Pec, direktorica podjetja Dermale

Mirica Pec