Objavljeno v Dnevniku, priloga Nika, 11.11.2015

Pri veliko ljudeh je koža videti starejša, kot naj bi bila glede na njihovo starost. Zakaj?

S staranjem se v koži zmanjšuje količina naravnih maščob. Tako je slabo zaščitena pred škodljivimi vplivi okolja, kar vodi do dehidracije. Če temu dodamo še posledice dolgoletnega sončenja brez ustrezne zaščite in vplive stresnega načina življenja, je odgovor na dlani,” razkriva strokovnjakinja za profesionalno kozmetično nego in ekskluzivna uvoznica Dermalogice Mirica Pec.

Ekskluzivni uvoznik Dermalogice in Jane Iredale je podjetje Dermale, za katerim stoji predavateljica in strokovnjakinja za nego kože Mirica Pec, s katero smo se pogovarjali o negi kože.

Nika: Na kaj ne smemo pozabiti pri negi kože, da nam ne bo žal?

Kožo moramo oborožiti z najbolj učinkovitimi antioksidanti, kar jih je na voljo. Svetovno priznani institut Dermal v Los Angelesu je razvil številne nove tehnologije za pridobivanje hranilnih sestavin, ki zadostijo vsem potrebam kože in obenem obnavljajo njeno ravnovesje vlažnosti. Koža, prva obrambna črta pred zunanjim svetom in naš največji organ, za učinkovito obrambo potrebuje vitamine A, C in E ter izvlečke olj, pridobljene iz mete, bršljana, kumarice, arnike, bezgovega cveta, sleza, kreše, limone, hmelja, rožmarina, kadulje, šipka, leske, kafre … Vse te sestavine ustvarjajo močno antioksidantno zaščito in preprečujejo poškodbe celic, saj so zmožne nevtralizirati proste radikale. To so zelo nestabilne molekule, katerih nastanek pospešujejo ultravijolični žarki, onesnažen zrak in kajenje in ki lahko celicam v telesu povzročijo nepopravljivo škodo. Odkar je dokazana povezava prostih radikalov s pojavom kožnega raka, je nanašanje antioksidantnih vitaminov A, C in E, podprtih z botaničnimi antioksidanti izvlečkov zelenega čajevca in trtnih vitic, enako pomembno kot njihovo uživanje s hrano.

Nika: Kako se koža v srednjih letih spremeni in kaj opazimo najprej?

S staranjem koža tvori vse manj loja in v njej se zmanjšuje količina naravnih maščob, v takšnem stanju pa je slabo zavarovana pred škodljivimi vplivi iz okolja. Splošno znano je, da se suha stanja kože pojavljajo po tridesetem letu starosti, predvsem zaradi upočasnitve delovanja žlez lojnic. Če nas je v preteklosti opeklo sonce, smo lahko upravičeno v skrbeh zaradi gubanja kože. Gube in druga znamenja prezgodnjega staranja se namreč v koži začnejo tvoriti že do deset let prej, preden so dejavnsko vidni.

Nika: Stanja kože so verjetno tako različna kot smo različni ljudje.

Drži, vendar si pri njihovem opredeljevanju pomagamo s splošno sprejetimi načeli. Veliko ljudi trpi zaradi nelagodnega občutka zategnjene kože, ki ji primanjkuje vlage, a ne razlikujejo med suho in izsušeno, dehidrirano kožo. Izsušena koža potrebuje vlago in vodo, suha koža pa potrebuje maščobe. Takšno stanje kože se na splošno pojavi po tridesetem letu, predvsem zaradi upočasnitve delovanja žlez lojnic.

Nika: Zakaj se z leti izsušenost kože povečuje?

Naravna upočasnitev tvorbe novih celic in njihovega prehajanja na površje terja davek – motno in luskasto kožo. To lahko preprečimo z rednim čiščenjem in glajenjem z eksfoliacijo – pilingom, ki mu sledi nanašanje z vlago in olji bogate hidratantno-hranilne kreme. Dva- do trikrat na teden pa je treba uporabiti tudi intenzivno delujočo multivitaminsko masko, s katero podpremo naravno vlažnost kože.

Nika: Je kakšen del obraza, ki ga je treba posebej negovati?

Koža okoli oči je med najtanjšimi deli kože na telesu in zato zahteva največjo zaščito. Še bolj je namreč izpostavljena izsuševanju in prezgodnjemu staranju. Za zanesljivo ohranjanje voljnosti in gladkosti je treba ta del vsak večer najprej dobro očistiti z nežnim čistilom, potem pa nanj nanesti bogato hranilno kremo za okoli oči. Ko smo na soncu, pa nikoli ne pozabimo na sončna očala.

Nika: Kakšno nego kože svetujete petdesetletnicam?

Pomembno je, da za nego uporabijo formulacije, ki pomagajo ohranjati naravno vlažnost in odpravljajo znake prezgodnjega staranja. Hranilni izvlečki, kakršen je gel aloje, so zaradi močne zdravilne zmožnosti, ki koži pomaga, da se popravi sama, v uporabi že stoletja. Znanje, pridobljeno v stoletjih raziskovanj kulture Daljnega vzhoda, pravi, da izvlečki ginka okrepijo obtok krvi in dovajanje kisika, kar kožo poživlja ter ji daje zdrav in sijoč videz. Profesionalna nega Dermalogica temu dosledno sledi in daje tudi daleč najbolj vidne rezultate. Tudi hranjenje kože je pomembno, kajti vitamini in minerali iz telesa počasneje prodirajo na površje. Redni piling za glajenje povrhnjice je naslednji korak za uspešno vpijanje hidratantne kreme.

Nika: Lahko za kožo na obrazu naredimo še kaj?

Pri današnji široki izbiri strokovno naprednih in učinkovitih salonskih tretmajev Dermalogica lahko izbiramo med več postopki za popravljanje stanj suhe in prezgodaj postarane kože brez sijaja, ki ji primanjkuje vlage in maščob ter ima vidne gubice in črtice. Celovita domača nega ohranja optimalno zdravje kože in podaljša koristi, pridobljene s profesionalno nego Dermalogica v kozmetičnem salonu.

Mirica Pec, direktorica podjetja Dermale

Mirica Pec